Kiszenie kapusty u Misiów
„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka - już kapusty pełna beczka!”
27 października w ramach realizacji tematu „Przygotowania ludzi do zimy”, dzieci z grupy „Misie” uczestniczyły w zajęciach kulinarnych – "Kiszona kapusta". W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim niewątpliwie jest kiszona kapusta. Dzieci miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Co jest potrzebne do zakiszenia kapusty? Misie już to wiedzą. W drugiej części zajęć przygotowały marchewkę i kapustę do kiszenia. Wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań: najpierw utarły na tarce marchew i poszatkowały kapustę. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy - i tak zrobiły to dzieci, z pomocą pani Agnieszki. Poszatkowaną kapustę i marchew wrzuciły do miski, posypały solą, a pani wszystko wymieszała. Następnie każdy przedszkolak dokładnie ugniatał kapustę w słoiku tak, aż puściła ona sok. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.